Index / Hobby's, Games & Toys / Welke soorten Spiegels worden gebruikt in Telescopen?

Share This Post

Hobby's, Games & Toys

Welke soorten Spiegels worden gebruikt in Telescopen?

Lichtbrekende en reflecterende zijn de twee belangrijkste soorten telescopen. Refractietelescopen gebruiken lenzen voor het verzamelen en de focus van het licht van verre objecten. Spiegeltelescoop gebruiken spiegels te verzamelen en de focus dit zel

Advertisement

Lichtbrekende en reflecterende zijn de twee belangrijkste soorten telescopen. Refractietelescopen gebruiken lenzen voor het verzamelen en de focus van het licht van verre objecten. Spiegeltelescoop gebruiken spiegels te verzamelen en de focus dit zelfde licht. Als gevolg van een aantal voordelen, astronomen vaker gebruik reflectoren voor de grote telescopen in observatoria. Veel hogere kwaliteit amateurtelescopen ook gebruik maken van spiegels in plaats van lenzen.

types

De spiegels in spiegeltelescoop concaaf in vorm. Dergelijke spiegels zijn binnenwaarts gebogen, die qua vorm op een kom. Verschillende soorten concave spiegels worden gebruikt voor telescopen. Sferische, parabolische en hyperbolische spiegels zijn alle gangbare en kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt om het gewenste optische effect.

Functie

Wanneer licht raakt een holle spiegel, het weerspiegelt uit het gebogen oppervlak in een hoek. Als de concave spiegel goed gebouwd, al het licht dat valt op elk punt van de spiegel reflecteert een enkel brandpunt in het midden van het beeld. Parabolische spiegels worden vaak gebruikt in telescopen in plaats van sferische spiegels, de parabolische spiegels helpen om de problemen met licht gereflecteerd door de randen van de spiegel voorkomen.

Geschiedenis

Het concept van het gebruik van spiegels voor een telescoop bestaat sinds vlak na de uitvinding van het breken telescoop in het begin van de 17e eeuw. Hoewel vroege modellen niet hoog in de telescoop te vervangen door lenzen werkte, verbeteringen in ontwerp en constructie spiegel tot de eerste werkende reflectoren tegen het einde van deze eeuw. Isaac Newton 1668 telescoop wordt vaak beschouwd als de eerste volledig functionerende reflector. Spiegeltelescoop niet winnen in populariteit tot de 19e eeuw, toen ze begonnen met de telescopen van de keuze voor professionele astronomen zijn.

Grootte

De grootte van de spiegel in een spiegeltelescoop bepaalt de hoeveelheid licht zij kan dus hoe effectief de telescoop. Grotere spiegels te verzamelen meer licht en kan dus verder weg gelegen objecten in de ruimte te observeren. De grootste telescoop spiegels nu meer dan 8 meter (26,2 voet) in diameter, met de grootste spiegel (met een diameter van 8,2 meter of 26,9 voet) in de Subaru-telescoop op Mauna Kea Observatorium in Hawaii.

voordelen

Spiegeltelescoop zijn vandaag de dag vaker voor dan refractietelescopen. Aanleg en onderhoud van grote spiegels is eenvoudiger dan in dezelfde taken voor grote lenzen. Spiegels hoeft alleen perfect aan de oppervlakte te zijn, terwijl de lenzen geen onvolkomenheden moet hebben overal. Lenzen, met name grote lenzen, hebben ook de neiging om te vervormen in de tijd als het glas leeftijden. Spiegels hebben dus een langere levensduur in een telescoop.

Share This Post