Index / Gezondheid / Wat Vitaminen zijn in Brinjal?

Share This Post

Gezondheid

Wat Vitaminen zijn in Brinjal?

Brinjal, ook bekend als aubergine, is een lid van de nachtschadefamilie groenten. Verschillende rassen van brinjal variëren in grootte maar ook het uiterlijk: ze kunnen diep paars, lavendel, oranje, geel-wit en jade groen zijn. Textuur en smaak kan o

AdvertisementBrinjal, ook bekend als aubergine, is een lid van de nachtschadefamilie groenten. Verschillende rassen van brinjal variëren in grootte maar ook het uiterlijk: ze kunnen diep paars, lavendel, oranje, geel-wit en jade groen zijn. Textuur en smaak kan ook variëren, al hebben ze vaak een sponsachtige structuur en licht bittere smaak. Voorouders van de aubergine groeide wild in India ze in China in de vijfde eeuw voor Christus werden gekweekt, vervolgens voorgesteld aan Afrika, en later verspreid over heel Europa. Naast mineralen en fytonutriënten, brinjal biedt ook een aantal essentiële vitaminen.

B-vitamines

Brinjal biedt een aantal B-vitamines. Een kopje eierplant die wordt gekookt en in blokjes geeft 10 procent van de dagelijkse waarde van vitamine B1, ook wel thiamine. Daarnaast is er een kopje brinjal biedt 5 procent van de dagelijkse waarde van vitamine B6 (pyridoxine) en ongeveer 3 procent van de vitamine B3 (niacine). De B-vitamines in eierplant noodzakelijk zijn in het lichaam voor het metabolisme van vet, koolhydraten en eiwitten. Ze helpen ook om te zetten voedsel in energie en zijn belangrijke vitamines voor het zenuwstelsel.

Vitamine C

Brinjal bevat ook veel vitamine C, die een noodzakelijke voedingsstof die niet van nature door het lichaam. Vitamine C verhoogt de absorptie van ijzer en is essentieel voor de normale werking van de interne organen en klieren. Het is een natuurlijk antihistaminicum, die gunstig zijn voor het regelen van de ernst van verkoudheid maakt. Vitamine C versterkt ook het immuunsysteem, voorkomt kankerverwekkende vrije radicalen en maakt collageen in het lichaam.

Vitamine E, A, K

Andere vitaminen eierplant zijn vitamine A, E en K. Volgens WebMD, vitamine A is nuttig voor de voortplanting, het immuunsysteem, de handhaving normaal gezichtsvermogen. Vitamine E heeft antioxiderende eigenschappen en helpt beschermt de cellen tegen beschadiging, terwijl vitamine K is belangrijk voor gezonde botten en helpt bij bloedstolling.

Share This Post