Index / Gezondheid / Wat is Hepatitis A?

Share This Post

Gezondheid

Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A virus. Unlike hepatitis B en C, hepatitis A is zeer besmettelijk en gemakkelijk verspreiden. Hoewel de ziekte is meestal mild en vaak geen andere dan het bewaken van de conditie beha

Advertisement

Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A virus. Unlike hepatitis B en C, hepatitis A is zeer besmettelijk en gemakkelijk verspreiden. Hoewel de ziekte is meestal mild en vaak geen andere dan het bewaken van de conditie behandeling nodig, in zeldzame gevallen kan leiden tot ernstige problemen, vooral bij ouderen en mensen die immune systemen hebben gecompromitteerd. Een zeer effectieve vaccins beschikbaar om de ziekte te voorkomen.

misvattingen

Hepatitis A wordt vaak verward met hepatitis B en hepatitis C. Hoewel alle drie voorwaarden zijn virale infecties van de lever, hepatitis A veel minder ernstig en meer besmettelijk. Hepatitis B en C worden voornamelijk verspreid via risicovol gedrag, net als HIV-infectie, hoewel werkers in de gezondheidszorg lopen ook het risico van deze voorwaarden. Hepatitis A, anderzijds, wordt overgedragen via besmet voedsel, water of in nauw contact met een geïnfecteerde persoon.

effecten

Niet iedereen die hepatitis A contracten heeft symptomen. Jonge kinderen, vooral, vaak milde gevallen van de ziekte zonder ooit symptomen van infectie. Oudere kinderen en volwassenen meestal ziek van de ziekte, die verward met gastro-enteritis (voedselvergiftiging, of "buikgriep"), kan worden. De ziekte heeft gewoonlijk geen symptomen veroorzaken voor de eerste maand na besmetting. Na de incubatieperiode voorbij is, kunt u vermoeid worden, misselijkheid en braken, verliest uw eetlust, hebben een low-grade koorts, ervaring spierpijn, hebben jeukende huid en merk ongemak aan de rechterkant van de buik. Sommige mensen die hepatitis A ontwikkelen ook geelzucht, waardoor de huid en het wit van de ogen om een ​​geelachtige kleur en de urine donkerder draaien.

Identificatie

Hepatitis A kan worden vermoed op basis van een geschiedenis van mogelijke blootstelling en symptomen, maar bloedonderzoek moet worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. De eerste bloedonderzoek uitgevoerd zijn meestal bilirubine en aminotransferasespiegels. Abnormale resultaten geven de lever niet goed functioneert, die kan worden veroorzaakt door hepatitis A. Indien één of beide tests positief, wordt een bloedtest te controleren op de aanwezigheid van antilichamen tegen hepatitis A uitgevoerd. Deze test kan worden gecombineerd met anderen om te controleren of omstandigheden die leiden tot leverproblemen. De vals-negatieve vanaf de afweerstoffentest vrij hoog als de test snel wordt uitgevoerd na infectie, en wanneer antilichamen aanwezig zijn, kunnen zij een eerdere infectie dan de huidige ziekte duiden. Om deze reden, kan het erg moeilijk zijn om zeker te zijn als een persoon hepatitis A.

Preventie / Solution

Hepatitis A kan worden voorkomen door een reeks vaccinaties tegen de ziekte. Het hepatitis A-vaccin zijn twee schoten die 6 tot 12 maanden na elkaar worden genomen en beschermt tot 20 jaar. Dit betekent echter niet direct aan de slag; ongeveer 4 weken moet gaan na de eerste injectie voor u om te worden beschermd. Een kortdurende immunisatie genoemd immunoglobuline, kan worden gebruikt voor het voorkomen van hepatitis A bij mensen die risico lopen. Deze immunisatie werkt bijna onmiddellijk en duurt ongeveer 3 maanden.

Waarschuwing

De meeste gevallen van hepatitis A geen ernstige en de lever geen blijvende schade oplopen. Echter, ouderen en mensen die het immuunsysteem of andere ernstige gezondheidsproblemen hebben aangetast lopen het risico van schade aan de lever of falen. In zeldzame gevallen kan hepatitis A leiden tot een aandoening genaamd fulminant hepatitis. Deze voorwaarde is heel gevaarlijk en kan falen plotselinge lever. Degenen die het grootste risico lopen op fulminante hepatitis zijn mensen met een chronische leverziekte of een levertransplantatie heeft ondergaan. Er is geen specifieke behandeling beschikbaar voor hepatitis A, zodat mensen die de aandoening meestal ontvangen ondersteunende zorg. Het is echter belangrijk om geen alcohol en medicijnen die leverschade tijdens de ziekte kan veroorzaken.

Share This Post