Index / Cars / Wat is de betekenis van DOHC?

Share This Post

Cars

Wat is de betekenis van DOHC?

Dubbele bovenliggende nokkenas, of DOHC, worden motoren geassocieerd met een hoger vermogen en betere prestaties. Het unieke ontwerp maakt deze motoren stiller, soepel lopende en efficiënter. Kenmerken Een dubbele bovenliggende nokkenas motor is prec

AdvertisementDubbele bovenliggende nokkenas, of DOHC, worden motoren geassocieerd met een hoger vermogen en betere prestaties. Het unieke ontwerp maakt deze motoren stiller, soepel lopende en efficiënter.

Kenmerken

Een dubbele bovenliggende nokkenas motor is precies wat de naam doet vermoeden: een benzine verbrandingsmotor met twee nokkenassen boven elke rij van cilinderkoppen gevestigd. De DOHC ontwerp wordt vaak vergeleken met kopkleppen (OHV) ontwerpen die de cilinders boven de nokkenassen gemaakt en enkele bovenliggende nokkenassen of SOHC, waarin slechts één nokkenas drijft de kleppen.

Identificatie

Het is niet nodig om twee nokkenassen moeten meerdere inlaat- en uitlaatkleppen op elke cilinder, noch doe al DOHC motoren hebben multi-ventiel cilinderkoppen. In feite is de eerste dubbele nokkenassen slechts twee kleppen per cilinder. De meeste tegenwoordig echter zijn in drie tot vijf kleppen per cilinder. Motoren met acht cilinders of meer, zoals de Bugatti 16-cilinder motoren, hebben meer dan één bank van cilinderkoppen, maar omdat elk heeft twee nokkenassen per cilinderkop ze worden beschouwd als DOHC-motoren, ook al hebben ze meer dan twee nokkenassen in totaal.

Functie

De DOHC ontwerp wordt gebruikt om de efficiëntie van de motor te verhogen. Een motor kan alleen zoveel aandrijfkracht als het energie kan opwekken in de verbrandingskamers en vooral wordt bepaald door de luchtstroom in de kamers. De dubbele nokkenassen zorgt voor twee keer zo veel kleppen per cilinder, het maximaliseren van de output van de motor, zonder verhoging van de totale omvang.

De feiten

Op de snelweg kruissnelheden motor kan gemakkelijk draaien bij 3000 omwentelingen per minuut, wat betekent dat een klep in de motor opening 1500 maal per minuut of 25 maal per seconde zou zijn. Nokkenassen die meer de kleppen bedienen maakt de armaturen lichter en vermindert de weerstand van het systeem. Het laat ook kleppen aanwezig op elke cilinder. Auto's met meer kleppen vaak stiller en sterker koppel bij hoge snelheden.

types

DOHC motoren werden voor het eerst ontworpen op twee cilinder motoren, maar geëvolueerd met de straight-8 en de moderne V6 en V8-motoren. Veel ontwerpen zijn er in verschillende uitvoeringen, met de single nok rassen die precies de helft zoveel totale kleppen en te zien zijn in lagere prestaties modellen. Motoren met vijf kleppen per cilinder hebben zullen twee hebben op een nokkenas en drie anderzijds. Een voorbeeld van de toegevoegde kracht van DOHC motoren is het verschil tussen de sedan en familie modellen van Dodge en Chrysler, die een enkele bovenliggende nokkenas versie van de Mitsubishi Cyclone V6 te gebruiken, en de 3000GT en Stealth980s die een DOHC versie van dezelfde engine gebruiken om extra pk's te bieden.

Share This Post