Index / Kunst en Vermaak / Waar komt de naam "Jukebox" vandaan?

Share This Post

Kunst en Vermaak

Waar komt de naam "Jukebox" vandaan?

Het woord "jukebox" zijn weg gevonden in de Amerikaanse lexicon in de late jaren 1930, en bijna elke Amerikaan leven heeft waarschijnlijk gehoord ten minste één nummer uit een jukebox in een diner of een bar. Ondanks de populariteit van het woor

Advertisement

Het woord "jukebox" zijn weg gevonden in de Amerikaanse lexicon in de late jaren 1930, en bijna elke Amerikaan leven heeft waarschijnlijk gehoord ten minste één nummer uit een jukebox in een diner of een bar. Ondanks de populariteit van het woord, maar er is enige discussie over waar het vandaan kwam. Terwijl de meeste wetenschappers zal wijzen op Afro-Amerikaanse vestigingen bekend als jukehouses als de oorsprong van de term jukebox, de betekenis en de oorsprong van de term "Juke" zijn ter discussie. Mogelijke oorsprong zijn West-Afrika, Europa en het Caribisch gebied eilanden, maar we zullen waarschijnlijk nooit weten met 100 procent zekerheid waar de term vandaan kwam.

The Jook House

Terwijl wetenschappers de exacte etymologie van de term 'juke,' niet mogen weten wat bekend is, is dat de term "jukebox" komt rechtstreeks uit de vroege jaren 1900 inrichtingen bekend als jukehouses of jookhouses. Een jukehouse was gewoon een plek waar mensen luisterden naar muziek en dronken de hele nacht, dansen met vrienden, en de term jukebox is in verwijzing naar de platenspeler die een nietje in deze plaatsen zou zijn geweest.

De West-Afrika Theory

De Gullah dialect verwijst naar dat door de Afro-Amerikanen en Creolen die het gebied bevolken uit South Carolina, gesproken via Georgië en in de noordelijke gebieden van Florida. De Gullah woord "juk" heeft een aantal mogelijke betekenissen, en derivaten van het woord betekent alles van wanordelijk tot boze en gewelddadig. Het is duidelijk te zien hoe deze term kan worden toegepast op jukehouses, zoals ze werden meestal niet beschouwd als de meest gerenommeerde van de inrichtingen te zijn en wilde feesten en drinken waren heel gewoon.

De Europese Hypothese

Er zijn een paar mogelijke plaatsen de term juke kon zijn ontstaan ​​uit binnen Europa. De Franse term voor "om te spelen" is jouer, en dat kan gemakkelijk passen met jukebox betekent "play box"; er zijn echter geen andere iteraties van jouer worden omgezet in iets wat lijkt op juke. Schotland heeft een aantal mogelijke woorden. De meest opvallende is "Jouk", die een plek om te schuilen betekent. Dit is aannemelijk in verwijzing naar de jukehouses. Echter, de jukehouses waren in de eerste Afro-Amerikaanse vestigingen, waardoor een Schotse verbinding bijna onmogelijk lijken.

andere ideeën

Sommige geleerden zal ook pleiten voor een Caribische verbinding, in het bijzonder naar Haïti en Jamaica. Haïti werd aanvankelijk gekoloniseerd door de Fransen, die de term jouer terug brengt naar de tafel en is goed voor de Afro-Amerikaanse toepassingen, maar de link tussen de jouer en Juke is nog steeds een losse vereniging. Jamaica heeft ook een term "juk" dat betekent zak, waarin naar de naald op een platenspeler kan zijn. Terwijl de connotatie zinvol is, is er weinig bewijsmateriaal om de Jamaicanen koppelen aan de Gullah creolen, die waarschijnlijk de term jukebox.

De consensus van de geleerden

Terwijl de meeste van de ideeën worden nog steeds gedebatteerd, de Gullah oorsprong lijkt het meest te worden aanvaard van de gegeven etymologieën voor jukebox. Veel woordenboeken, met inbegrip van Merriam-Webster, direct verwijzen naar de Gullah jukehouses en verwijzen naar hen als bordelen. Waarschijnlijk de term jukebox heeft dan een minder hartig oorsprong dan hoe gelukkiger gedachten brengt vandaag. Hoewel we zullen waarschijnlijk nooit weten met zekerheid, de West-Afrikaanse roots lijken de meeste steun onder de geleerden en in het bewijsmateriaal.

Share This Post