Index / Gezondheid / Verschil tussen Acute en chronische hepatitis C

Share This Post

Gezondheid

Verschil tussen Acute en chronische hepatitis C

Hepatitis is een ziekte die ontsteking van de lever veroorzaakt. Hepatitis wordt voornamelijk veroorzaakt door virusinfecties, alcoholmisbruik maar kan ook leiden tot de ziekte. De vijf hepatitisvirussen omvatten A, B, C, D of E. virussen die ziekten

AdvertisementHepatitis is een ziekte die ontsteking van de lever veroorzaakt. Hepatitis wordt voornamelijk veroorzaakt door virusinfecties, alcoholmisbruik maar kan ook leiden tot de ziekte. De vijf hepatitisvirussen omvatten A, B, C, D of E. virussen die ziekten zoals herpes, mononucleosis en cytomegalovirus infecties kunnen ook leiden de lever te wakkeren. Hepatitis gevallen worden geclassificeerd als acute (korte termijn) of chronische (lange termijn). Hepatitis is geclassificeerd als chronische wanneer de ziekte de patiënt gedurende ten minste zes maanden beïnvloedt.

acuut

Acute hepatitis is de snelle, scherpe, pijnlijke begin van de ziekte. Acute symptomen zijn pijnlijk voor patiënten, maar duren slechts drie of vier weken. Afhankelijk van het immuunsysteem van de patiënt, acute symptomen variëren van mild tot ernstig leverfalen. Sommige soorten hepatitisvirus vaker acute symptomen zoals B en E creëren, terwijl type A en C gewoonlijk milde symptomen induceren.

chronisch

Chronische hepatitis komt minder vaak voor en de symptomen zijn minder ernstig. Chronische hepatitis blijft van de patiënt gedurende maanden of zelfs jaren. De symptomen zijn meestal mild, maar voortdurende infectie en vernietiging van het weefsel veroorzaakt leverschade leidend tot cirrose. Cirrose veroorzaakt door littekenvorming in de lever, en kan leiden tot falen of leverkanker.

Oorzaken

Acute en chronische hepatitis worden veroorzaakt door verschillende soorten. Ze zijn ook anders overgedragen. Bijvoorbeeld hepatitis A is een acute infectie en wordt overgedragen via fecale-orale routes van verontreiniging van levensmiddelen. Hepatitis C en B zijn van overdracht via bloed en de belangrijkste vormen die chronische klachten veroorzaken. Drugs zijn ook oorzaken voor chronische hepatitis zoals alcohol of medicijnen. Overmatig gebruik van medicijnen zoals isoniazide (een tuberculose-behandeling) en paracetamol (Tylenol) kan leiden tot chronische hepatitis.

symptomen

Symptomen van elk type hepatitis-infectie zijn vooral onderscheiden door hun ernst. Chronische hepatitis symptomen gewoonlijk niet gedetecteerd tot cirrose optreedt. Chronische symptomen zijn mild, het creëren van een gevoel van malaise en vermoeidheid. Rapid, acute symptomen zijn ernstige misselijkheid, braken en pijn in de buik. Voor beide typen hepatitis, geelzucht van leverfalen is gebruikelijk.

het voorkomen

Vaccinaties voor hepatitis A, B en E zijn. Vaccinatie voor type B is aanbevolen voor iedereen, is een normaal gegeven aan mensen blootgesteld aan de ziekte, en E is gebruikelijk in endemische gebieden. Er zijn geen vaccinaties voor type C en D. Hepatitis D optreedt bij patiënten die geïnfecteerd zijn met B, zodat vaccinatie tegen B sterk verlaagt het risico voor D. Hepatitis C is een groeiende ziekte bij intraveneuze drugsgebruikers, zodat het gebruik van schone naalden verlaagt het risico.

Share This Post