Index / Hobby's, Games & Toys / Soorten Wiskundige Relaties tussen twee variabelen

Share This Post

Hobby's, Games & Toys

Soorten Wiskundige Relaties tussen twee variabelen

Variabelen kunnen worden gerelateerd op verschillende manieren. Sommige van deze kunnen mathematisch worden beschreven. Vaak kan een scatterplot van twee variabelen helpen om het type relatie daartussen illustreren. Er zijn ook statistische instrumen

Advertisement

Variabelen kunnen worden gerelateerd op verschillende manieren. Sommige van deze kunnen mathematisch worden beschreven. Vaak kan een scatterplot van twee variabelen helpen om het type relatie daartussen illustreren. Er zijn ook statistische instrumenten voor het testen van verschillende relaties.

Negatieve Versus positieve relaties

Sommige paren variabelen positief gerelateerd. Dit betekent dat als een variabele stijgt, de andere de neiging om omhoog te gaan ook. Bijvoorbeeld, lengte en gewicht zijn positief gerelateerd omdat langere mensen vaak zwaarder. Andere paren negatief gerelateerd, zodat als één uitvalt de andere neiging om omhoog te gaan. Bijvoorbeeld, gas kilometers en het gewicht van een auto zijn negatief gerelateerd, omdat zwaardere auto's hebben de neiging om minder kilometers te krijgen.

Lineaire en niet-lineaire relaties

Twee variabelen lineair verwant. Dit betekent dat een rechte lijn hun relatie kan vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, de hoeveelheid verf die nodig is om een ​​muurverf is lineair gerelateerd aan het gebied van de wand. Andere relaties kunnen niet worden vertegenwoordigd door een rechte lijn. Dit zijn de zogenaamde lineaire. Bijvoorbeeld, de verhouding tussen lengte en gewicht bij mensen niet lineair, omdat verdubbeling lengte gewoonlijk meer dan verdubbeld gewicht. Zo kan een kind drie voet lang en weegt 50 pond, maar waarschijnlijk geen zes voet lange volwassene weegt slechts 100 pond.

Monontonic en niet-monotone Relaties

Relaties kunnen monotone of niet-monotoon zijn. Een monotoon relatie is een waar de relatie is positief of negatief op alle niveaus van de variabelen. Een niet-monotone relatie gebeurt wanneer dit niet het geval. Al de bovenstaande voorbeelden waren monotoon. Een voorbeeld van een niet-monotone relatie die tussen stress en prestatie. Mensen met een matige hoeveelheid stress beter presteren dan die met weinig stress of die veel stress.

Sterke en zwakke relaties

Een relatie tussen twee variabelen kan sterk of zwak zijn. Als de relatie sterk is, betekent dat een relatief eenvoudige wiskundige formule voor de verhouding bij de gegevens past goed. Als de verhouding zwak, dan is dit niet zo. Bijvoorbeeld, de verhouding tussen de hoeveelheid verf en de grootte van de wand zeer sterk. De verhouding tussen lengte en gewicht zwakker.

Share This Post