Index / Hobby's, Games & Toys / Risico's van de opslag en transport van Halogenen

Share This Post

Hobby's, Games & Toys

Risico's van de opslag en transport van Halogenen

De halogenen bezetten groep 17 in het periodiek systeem der elementen. In oplopende orde van grootte, de halogenen zijn: fluor, chloor, broom, jood en astatine. De eerste vier zijn massaproductie voor industriële doeleinden. Handlers nemen speciale z

AdvertisementDe halogenen bezetten groep 17 in het periodiek systeem der elementen. In oplopende orde van grootte, de halogenen zijn: fluor, chloor, broom, jood en astatine. De eerste vier zijn massaproductie voor industriële doeleinden. Handlers nemen speciale zorg in de opslag en het transport van deze potentieel gevaarlijke chemische stoffen.

fluorine

Fluor is een zeer reactief en uiterst giftige chemische stof. Het is een gas bij kamertemperatuur en druk, en de blootstelling aan ogen en andere slijmvliezen kunnen gevaarlijk en dodelijk. De aanvaarde LC-50 - de concentratie die 50 procent van de dieren blootgesteld zal doden - is 185 ppm. Fluor is een bijtend gas en kunnen reageren met metalen containers.

Chloor

Chloor is een gas bij standaardomstandigheden van temperatuur en druk, en mogelijk ook zeer giftig. Arbeidsongevallen en het gebruik ervan als een wapen in de Eerste Wereldoorlog een grote database van de blootstelling van de mens hebben geproduceerd. Dodelijke concentratie waargenomen zo laag als 430 ppm gedurende 30 minuten. Chloor containers kunnen bij blootstelling aan verhoogde temperaturen. Chloor kan reageren met en corroderen sommige kunststoffen, rubber en bekledingen.

Broom

Broom is een vloeistof bij standaardtemperatuur en -druk, enzovoort opslag en transport niet hetzelfde gevaar als gasvormige halogenen omvatten. Het ademen van de dampen kan nog steeds een gevaar opleveren, echter, zij het een verminderde één. Broom kan metalen, waaronder ijzer, staal, roestvrij staal en koper corroderen. Net als andere halogenen, broom onbrandbaar maar kan verbranding versnellen wanneer in aanwezigheid van zuurstof, brandbare stof, en met voldoende temperatuur oxidatie initiëren.

Jodium

Jodium is aanzienlijk minder gevaarlijk dan de andere halogenen. Het is een vaste stof bij kamertemperatuur, dus risico inhalatieblootstelling sterk verminderd. Inslikken, huid of ogen kan nog steeds negatieve gevolgen voor de gezondheid veroorzaken. Inademing van damp nog steeds een risico, zelfs voor vaste stoffen, dus handlers altijd moet gebruiken maskers en handschoenen en bril. Jodium is niet brandbaar, maar het verwarmen van het vrijkomen van giftige dampen.

Astatine

Astatine is een vaste stof bij standaardomstandigheden, zodat inademingsrisico wordt verminderd, maar niet geëlimineerd ten opzichte van de gasvormige en vloeibare halogenen. Astatine is de enige halogeen dat radioactieve, die uniek veiligheidsproblemen voor opslag en transport weer. Echter, wordt de stof beschouwd als de zeldzaamste op Aarde; op elk moment, de aardkorst bevat slechts ongeveer 30 gram totaal. Sinds 1940 hebben wetenschappers ongeveer 5 miljoenste van een gram kunstmatig met behulp van deeltjesversnellers gemaakt. Met een dergelijke kleine hoeveelheden in het bestaan, bezorgdheid over de veiligheid zijn slechts theoretisch.

Share This Post