Index / Careers & Work / Luisteren Psychotherapie Counseling Vaardigheden

Share This Post

Careers & Work

Luisteren Psychotherapie Counseling Vaardigheden

Wanneer een psychotherapeut of hulpverlener geeft effectieve luistervaardigheden, dit helpt bij de opbouw vertrouwen, empathie en respect tussen de professional en de cliënt. Een cliënt die voelt dat hij wordt gehoord zal meer bereid zijn om meer inf

AdvertisementWanneer een psychotherapeut of hulpverlener geeft effectieve luistervaardigheden, dit helpt bij de opbouw vertrouwen, empathie en respect tussen de professional en de cliënt. Een cliënt die voelt dat hij wordt gehoord zal meer bereid zijn om meer informatie te delen over zichzelf te zijn. Dit leidt uiteindelijk tot een succesvolle therapie waarbij de cliënt in staat is om meer te leren over zichzelf en zijn kwaliteit van leven te verbeteren. Er zijn een aantal technieken een therapeut kan gebruiken om effectief luisteren vaardigheden op te bouwen.

zelfkennis

Een psychotherapeut of hulpverlener moet diep te leren over zichzelf om een ​​nuttig luisteraar. Ze moet haar eigen sterke en zwakke punten en vooroordelen te realiseren, alsmede te evalueren wat haar mogelijke reacties zou zijn om te horen over een aantal client situaties. Door middel van een rollenspel met andere collega's, kan een therapeut te leren over wat haar antwoorden eruit, namelijk lichaamstaal. Door middel van trainingen, moet de counselor leren om te reageren op een objectieve manier aan een verscheidenheid van de patiënt omstandigheden.

Actief luisteren

Te allen tijde moet de psychotherapeut actief te luisteren. Dit betekent niet alleen te luisteren naar de woorden van de klant, maar door interactief opvolgen van aanwijzingen, zoals de gezichtsuitdrukking van de klant, lichaamstaal en intonatie. Dit zou de counselor met enig inzicht over de manier waarop de patiënt echt voelt bieden.

Een therapeut moet de patiënt aan te moedigen om deel te nemen en om de discussie te leiden. Zo kan hij de patiënt vragen, "Heb je nagedacht over wat je zou willen praten over vandaag? ' Ook door het stellen van open vragen, in plaats van ja of nee vragen, is de raadsman van de klant aan te moedigen om meer te onthullen over zichzelf. Hoe meer een patiënt voelt hij actief wordt geluisterd, hoe meer hij zal deelnemen.

Non-verbale aanmoedigingen

Een psychotherapeut moet een aantal non-verbale aanmoedigingen gebruiken om aan te tonen dat ze luistert. Dit kan bijvoorbeeld zijn hoofd knikken, kantelen van haar hoofd aan de kant, oogcontact te maken en niet weg te kijken om de tijd te controleren.

verbale aanmoedigingen

Verbale aanmoedigingen moeten worden gebruikt in overleg met non-verbale aanwijzingen. Dit zou kunnen leiden met behulp van eenvoudige gesproken termen als "Ja," "Uh huh," "rechts" en "Emmmmm." Bovendien, reflectief luisteren gaat de psychotherapeut herformuleren van wat de cliënt net heeft gedeeld aan te tonen dat hij heeft gehoord en begrepen wat ze zojuist heeft besproken. Dit helpt gebouwde vertrouwen tussen hulpverlener en patiënt. Als er voldoende vertrouwen is opgebouwd, kan de therapeut toevoegen aan reflectief luisteren via toonaangevende en door het toevoegen van meer punten voor de klant om te overwegen.

empathisch luisteren

Misschien wel de belangrijkste begeleiding vaardigheid is empathisch luisteren. Het gaat om de resterende gericht op de klanten te allen tijde en het verstrekken van een veilige en respectvolle sfeer therapeut. Nogmaals, kan deze worden ontwikkeld door middel van trainingen met collega's. Het doel van de therapeut moet zijn om meer te luisteren en praten minder, onbevooroordeeld te zijn en eerder ondersteunend en collaborative te zijn dan agressief te wijzen op oplossingen voor de klant.

Waarschuwing

Een psychotherapeut mag nooit om het even welke veronderstellingen of voorspellen client reacties tijdens het luisteren. Dit zou kunnen uitmonden in de counselor imposante valse uitzicht op de patiënt, wat kan resulteren in therapeutisch falen en een vicieuze self-fulfilling prophecy. Als een hulpverlener is onzeker over wat de klant betekent, zou hij haar vragen een aantal follow-up vragen om opheldering. Dit op zijn beurt zal de klant vertrouwen in haar therapeut meer.

Share This Post