Index / Gezondheid / Levensverwachting Na Whipple Procedure

Share This Post

Gezondheid

Levensverwachting Na Whipple Procedure

De Whipple procedure, vernoemd naar Dr. Alan Whipple in de jaren 1930, is een belangrijke chirurgische ingreep om de kop van de alvleesklier, een gedeelte van de galwegen, de galblaas en de twaalfvingerige darm te verwijderen. Deze procedure, meestal

Advertisement

De Whipple procedure, vernoemd naar Dr. Alan Whipple in de jaren 1930, is een belangrijke chirurgische ingreep om de kop van de alvleesklier, een gedeelte van de galwegen, de galblaas en de twaalfvingerige darm te verwijderen. Deze procedure, meestal voor de behandeling van diverse kankers, was een grote sterfte, maar door de recente vooruitgang is nu een redelijk veilige procedure die de levensverwachting van de patiënt uitstrekken.

Wie

De Whipple procedure wordt routinematig gebruikt voor de behandeling van pancreaskanker en kankers waarbij het duodenum, het ondereinde van de galwegen (cholangiocarcinoom genoemd) en de ampulla (het gebied waar de gal en pancreaticus voer het duodenum). De procedure is nu veilig genoeg om zelfs voor schade- aandoeningen zoals chronische pancreatitis en goedaardige tumoren van de pancreas.

risico's

Ongeveer een derde van alle patiënten die Whipple procedure ondergaan zullen complicaties. Deze complicaties omvatten pancreatische fistels (lekkage van de pancreas sap), verlamming van de maag, malabsorptie (het vermogen om voedsel te verteren is gewijzigd) en gewichtsverlies. Deze complicaties kunnen de patiënt herstel tijd te verhogen, maar zal de levensverwachting niet veranderen.

Sterftecijfer

Gedurende de jaren 1960 en 1970, het sterftecijfer van Whipple procedure maar liefst 25 procent. Vooruitgang in de techniek, waaronder het gebruik van laparoscopische procedures (het gebruik van een dunne verlichte buis met een camera) en de ervaring van de arts het uitvoeren van de procedures is sterk verminderd dit percentage. Tegenwoordig zijn de meeste grote chirurgische centra hebben een sterftecijfer van minder dan 5 procent. Studies uitgevoerd van John Hopkins en Memorial Sloan Kettering concluderen dat de chirurgische uitkomst, met inbegrip van de mortaliteit en de levensverwachting, zijn sterk afhankelijk van de ervaring van het ziekenhuis en chirurg.

Levensverwachting en Survival Rate

Levensduur kan moeilijk te bepalen zijn, vooral in het geval van ernstige aandoeningen, waaronder kanker. De levensverwachting wordt niet alleen beïnvloed door de ziekte, waaronder het stadium, graad en kenmerken, maar ook naar leeftijd en algemene gezondheid. Daarom is de levensverwachting meestal besproken overlevingskansen, dat is een percentage van het aantal mensen die leven voor een bepaalde periode na de diagnose.

Overlevingskans

Patiënten die lijden aan alvleesklierkanker een 5 procent overlevingspercentage na vijf jaar, wat betekent dat slechts 5 procent van de patiënten vijf jaar na de diagnose leven. Deze patiënten dat de Whipple procedure ondergaan, echter, verhogen hun overlevingskans tot 20 procent op vijf jaar. Voor patiënten bij wie kanker is niet uitgezaaid naar de lymfeklieren, ze hebben een 40 procent overlevingspercentage na vijf jaar. Voor patiënten met een goedaardige (goedaardige) tumor of chronische pancreatitis, de procedure is curatief, wat betekent dat ze zullen genieten van een lange natuurlijke leven.

Share This Post