Index / Kunst en Vermaak / Kenmerken van de African American Literature

Share This Post

Kunst en Vermaak

Kenmerken van de African American Literature

Afro-Amerikaanse literatuur verwijst naar de literatuur geschreven door de Amerikanen van Afrikaanse afkomst. Hoewel er zeker slaven schrijven in de vroege dagen van de slavernij en kolonisatie, de Afro-Amerikaanse literaire traditie begon om wortel

Advertisement

Afro-Amerikaanse literatuur verwijst naar de literatuur geschreven door de Amerikanen van Afrikaanse afkomst. Hoewel er zeker slaven schrijven in de vroege dagen van de slavernij en kolonisatie, de Afro-Amerikaanse literaire traditie begon om wortel te schieten in de 17e en 18e eeuw, toen de vroegere slaven, zoals Frederick Douglass en Phillis Wheatley kwam onder de aandacht van de grotere witte publiek. Aangezien deze vroege begin, heeft Afro-Amerikaanse schriftelijk genomen op zijn eigen kenmerken en uniek perspectief.

Afro-Amerikaanse Experience in Amerika

Het voornaamste kenmerk van de Afro-Amerikaanse literatuur is dat het spreekt tot de Afro-Amerikaanse ervaring in de Verenigde Staten, een land met een geschiedenis van de slavernij en segregatie wetten. Vanwege deze focus, vele literaire werken zijn over individuen worstelen om zichzelf te begrijpen in een witte gedomineerde samenleving. Sommige Afro-Amerikaanse schrijvers gemaakt "fringe" tekens, zoals criminelen, bedriegers en die van niet-mainstream seksualiteit de primaire protagonisten in hun romans. Deze tekens wijzen op de marginale plaats van de Afro-Amerikanen in de samenleving. Voorbeelden van romans met franje personages zijn roman van Richard Wright's "Inheemse Zoon" en Alice Walker's roman "The Color Purple."

Oral Storytelling

Veel Afro-Amerikaanse literatuur heeft een mondelinge component die afkomstig is uit de traditie van de slaaf spirituals en poëzie. Bovendien, het ritme en de taal van Black preken, evenals elementen zoals herhaling en circulariteit, worden vaak door Afro-Amerikaanse dichters. Dichters als Langston Hughes, Amiri Baraka en Gwendolyn Brooks gebruikt veel van deze elementen in hun poëzie.

Jazz en Blues Influence

Naast mondelinge verhalen, muziek heeft ook een duidelijke invloed op de Afrikaans-Amerikaanse literatuur. Blues en jazz beïnvloedde zowel de inhoud van de Afro-Amerikaanse literatuur en de stijl. Ralph Ellison's novelle "Sonny's Blues" heeft een heroïne-verslaafde blues artiest als het centrale karakter. De niet-lineaire en geïmproviseerde stijl en structuur van de jazzmuziek beïnvloed Afro-Amerikaanse auteurs in hoe ze bedacht en gestructureerde hun werk. Auteurs zoals Toni Morrison, wiens werken zijn gestructureerd in een niet-lineaire manier, creëren romans die "vrije vorm" lijken en spontaan gecomponeerd.

politieke Focus

Aangezien kwesties zoals slavernij en burgerrechten zo'n enorme impact op de Afro-Amerikaanse leven hebben gehad, hebben deze kwesties ook prominent aanwezig in de literatuur geweest. Veel Afro-Amerikaanse auteurs hebben niet alleen betrekking op de 20e-eeuwse burgerlijke rechten kwesties, maar ook hun creatieve vaardigheden weg te denken tijdens de slavernij. Een duidelijk voorbeeld hiervan is in Toni Morrison's "Geliefden," een populaire roman die van een slavin trauma en ervaring van het moederschap verkent.

Share This Post