Index / Tuin / Hoe om tomaten te telen in Kansas

Share This Post

Tuin

Hoe om tomaten te telen in Kansas

Tomaten behoren tot de meest populaire groenten om te groeien in de eigen tuin. De twee meest voorkomende redenen voor het falen van tomaten in Kansas zijn planten ze te vroeg voordat de temperatuur voldoende warm, en het niet verstrekken van voldoen

AdvertisementTomaten behoren tot de meest populaire groenten om te groeien in de eigen tuin. De twee meest voorkomende redenen voor het falen van tomaten in Kansas zijn planten ze te vroeg voordat de temperatuur voldoende warm, en het niet verstrekken van voldoende vocht, vooral tijdens warm, winderig weer. Kansas tuinders met zandgronden moet bodemvocht controleren regelmatig, omdat deze gronden hebben de neiging om snel uitdrogen.

Wat je nodig hebt

  • tomatenplanten

    5-10-10 meststoffen in korrelvorm

    Rij dekking of cloche

    Compost, gras of stro

Koop donkergroene, compacte planten, ziekte-resistente rassen te selecteren indien mogelijk. Fusarium is de meest voorkomende tomatenplant ziekte in Kansas, volgens de Kansas State University, terwijl nematoden beïnvloeden tomaten in de gebieden ten zuiden van de Interstate 70.

Hand-uitzending een volledige tuin kunstmest op de grond met een snelheid van 1 tot 2 pond. per 100 vierkante voet van de bodem. Graven van de grond met een schop tot een diepte van 8 inch of een rototiller. Vermijd meststoffen hoog in stikstof, die weelderige vegetatieve groei met weinig vruchten te bevorderen. Het eerste nummer op de verpakking meststof geeft het stikstofgehalte. Het moet de helft van dat van de andere voedingsstoffen, dwz 5-10-10.

Plant tomaten wanneer de temperaturen overdag boven de 70 graden F en alle kans op vorst wordt doorgegeven. Volgens de Kansas State University, in het zuidoosten van Kansas, plantaardige tomaten early-to-mid april; in het oosten en het centrum van Kansas, plantaardige tomaten van eind april tot begin mei. In het noordwesten van Kansas, plantaardige tomaten na mei 15. Bedek de tomaten met een rij deksel of cloche als koud weer bedreigt.

Water tomatenplanten ten minste wekelijks, als nodig is om de grond gelijkmatig vochtig. Sta niet toe dat de bodem uit te drogen tussen water geven en te voorkomen dat het water geven totdat het is vochtig, wat bijdraagt ​​tot bloei-end rot. Breng een 2- tot 3-inch laag compost, gras of stro rond de basis van de plant onkruidgroei minimaliseren en behouden vocht.

Monitor tomatenplanten voor ziekten en plagen. Raadpleeg een lokale county uitbreiding kantoor voor hulp bij het opsporen en behandelen van specifieke problemen. Goede culturele praktijken, zoals het selecteren van ziekte-resistente planten en drenken tomaten gelijkmatig en consistent veel problemen voorkomen. Verwijder alle dode of zieke plantmateriaal, hand-pick en vernietig tomaat hornworms en te voorkomen dat het gebruik van pesticiden die lieveheersbeestjes en gaasvliegen te doden, omdat deze roofzuchtige insecten helpen elimineren ongedierte.

Draai de tomaten zachtjes om ze van de planten te verwijderen als ze rijp zijn, of bijna rijp (roze tot fel rood, afhankelijk van het ras). Als een vorst dreigt, kies de groene tomaten en leg ze in een enkele laag in een doos. Leg ze op een koele, donkere plaats, zoals een kelder, om te rijpen.

Hints

Populaire tomatenrassen voor Kansas tuinen omvatten Merced, Zon Start, Daybreak, Celebrity, Cherry Grande en Roma.

Tomaten zijn zon liefdevolle groenten. Plant ze in een plaats die ten minste acht uur zonlicht per dag krijgt.

Terwijl tomaten te nonchalante houding kan worden overgelaten op de grond, staking of ze kooien houdt ze netjes en compact en kunnen de verspreiding van bodemziekten verlagen. Gekooide tomaten nemen ook minder ruimte in de tuin. Ze produceren minder fruit dan de linker Uncaged, maar de vruchten zijn meestal groter en van betere kwaliteit. Snoei de sukkels die groeien tussen de belangrijkste stam en de takken, volgens de Kansas State University. Deze zachte, vegetatieve groei af te leiden van energie uit het produceren van fruit.

Bij warm Kansas weer aankomt, kan tomaten hun bloesems te laten vallen, niet om fruit te produceren. De ideale temperatuur voor het instellen en rijpend fruit is tussen 68 en 77 graden F. Warmere temperaturen tijdelijk fruitproductie kan vertragen, die zal worden hervat wanneer koelere temperaturen terugkeren.

Space tomatenplanten 18 tot 24 inches uit elkaar, afhankelijk van de soort. Veel soorten profiteren van kooien of uitzetten. Onbepaalde rassen groeien op uitgestrekte, robuuste wijnstokken die een verwarde puinhoop worden als links onverzorgd. Kooien ook het risico van bodemziekten te verminderen.

Share This Post