Index / Hobby's, Games & Toys / Hoe maak je een orkaan te maken voor een Project van de Wetenschap

Share This Post

Hobby's, Games & Toys

Hoe maak je een orkaan te maken voor een Project van de Wetenschap

Het simuleren van de draaikolk van een orkaan in een fles van 2 liter is een eenvoudig en simpel thuis of in de klas experiment. Met een beetje tape, een aantal harde kunststof leidingsystemen en andere goedkope materialen, kunt u een leuk en herbrui

Advertisement

Het simuleren van de draaikolk van een orkaan in een fles van 2 liter is een eenvoudig en simpel thuis of in de klas experiment. Met een beetje tape, een aantal harde kunststof leidingsystemen en andere goedkope materialen, kunt u een leuk en herbruikbare wetenschappelijk project dat de natuurwetten achter draaikolken, de fysische verschijnselen die orkanen en tornado's karakteriseren illustreert bouwen.

De vorming van een vortex in een fles resultaten bij middelpuntzoekende en middelpuntvliedende krachten op een systeem met verschillende dichtheden, in dit geval het verschil in dichtheid tussen lucht en water. In de natuur draaikolken vorm als een natte weersysteem botst met droge lucht. In beide systemen het verschil in dichtheid bevoegdheden van de formatie vortex.

Wat je nodig hebt

Twee 2-liter flessen

Koud water

Schaar

Duct tape

Lijm

Stap 1

Spoel de flessen en verwijder zoveel mogelijk van de buitenkant labels mogelijk. Het weken van de flessen in heet water zal u helpen de labels loslaten meer volledig.

Stap 2

Vul een van de flessen met 750 ml koud water. Het water moet ongeveer driekwart van de fles te vullen; meer water zal het moeilijker maken om de vortex te creëren, terwijl minder water de duur ervan zal verkorten.

Stap 3

Draai de tweede fles ondersteboven en plaats deze op de top van de gevulde fles. Met behulp van een sterke lijm, hechten de twee fles openingen samen om een ​​waterdichte afdichting te creëren. Zodat de lijm in te stellen.

stap 4

Snijd de duct tape op maat en passen vrijelijk rond de verbinding gewricht om de afdichting te voltooien.

stap 5

Maak de vortex van het wegknippen van de flessen over en draaien van de top (met water gevulde) fles in een snelle klok mee of tegen de klok in. Er wordt nu een middelpuntzoekende kracht, gericht naar het midden van de fles, waardoor het water en lucht naar buiten duwt. Omdat de lucht is minder dicht dan water, wordt de lucht geperst in het midden, waardoor de vortex te vormen. Centrifugaalkracht soms aangeduid als de inertiële kracht in Newton mechanica, zorgt ervoor dat de lucht in het midden te duwen tegen het water aan de buitenkant. Hoe verder de vortex, hoe groter deze kracht wordt, en daarom het water sneller aan de onderzijde van de fles dan bovenaan stroomt.

Het is belangrijk op te merken dat beide flessen bevatten stof: de fles op de bodem is gevuld met lucht, die van nature wil de dichtere water verdringen aan de top. Als u niet de top fles, het water en de lucht draaien beide onhandig concurreren met elkaar (de vorming van belletjes) te verplaatsen. Spinning de top fles zorgt voor een betere weg voor de luchtstroom, wat resulteert in de vorming van draaikolk en een snellere afvoer van water.

Hints

Het versterken van de verbinding tussen de flessen zal de levensduur van het experiment te verhogen en het gemakkelijker maken voor kinderen te gebruiken. Een eenvoudige manier om dit te doen is om een ​​korte lengte van PVC-buizen te kopen van een lokale hardware winkel. PVC-buizen is goedkoop en duurzaam en, afhankelijk van de diameter, kan binnen of buiten de fles openingen worden geplaatst.

Verbetering van het visuele effect van de vortex zal het meer interessant en informatief te maken. Dit kan worden bereikt door snijden kleine stukjes van het etiket en toe te voegen aan het water in stap 2. het water emballage, de slippen sneller onder aan de vortex bewegen, waardoor centrifugaalkracht illustreert. Gekleurde lampolie, of een gekleurde vloeistof een lagere dichtheid dan water, ook in stap 2 wordt toegevoegd aan een gekleurde vortex maken. Dit zal de vortex meer visueel uitgesproken en kan ook beter te illustreren de concepten in verband met de dichtheid.

Share This Post