Index / Bedrijf / Hoe de Toyota 5S Programma Begrijpen

Share This Post

Bedrijf

Hoe de Toyota 5S Programma Begrijpen

"5S" is een tool die helpt rijden de Toyota Production System (TPS), een compleet systeem voor het beheer en de bedrijfsfilosofie gericht op het elimineren van afval in processen om een ​​grotere efficiëntie te rijden. 5S vormt een deel van het

Advertisement"5S" is een tool die helpt rijden de Toyota Production System (TPS), een compleet systeem voor het beheer en de bedrijfsfilosofie gericht op het elimineren van afval in processen om een ​​grotere efficiëntie te rijden. 5S vormt een deel van het totale systeem en wordt gebruikt om visueel zijn gebaseerd. Het doel van 5S is om problemen gemakkelijk te herkennen te maken. Problemen in een proces vertegenwoordigen afvalstoffen, die op zijn beurt inefficiëntie vertegenwoordigt. De naam "5S" komt van de vijf termen gebruikt om elke stap die moet worden gevolgd bij het gebruik van deze tool te identificeren.

Seiri, een Japanse term uitgesproken "Say-Ree," wordt vertaald in het Engels als het werkwoord "soort" of "gescheiden." Sorteren door alle items op elke werkplek en apart wat dagelijks nodig is van wat is niet nodig. Tag items die zelden of zelden gebruikt en verplaats ze uit het station. Tagged items zal later worden verwijderd of verplaatst naar een ander gebied op basis van een evaluatie van de behoeften die de hele plant vloer of een deel van een faciliteit omvat.

Seiton, uitgesproken als "Say-Ton," betekent "in orde" of "rechtzetten." Schik de benodigde items in de aangewezen locaties en visueel merk waar ze thuishoren. Een overzicht van de locatie rond een stuk van de apparatuur door het markeren van de vloer met verf. Als de apparatuur wordt verplaatst naar een ander gebied, zal het merk als een duidelijke indicatie van wat apparatuur ontbreekt blijven. Schetsen elk instrument in zijn ruimte op een peg bord met tape. Als het gereedschap niet op zijn plaats aan het einde van een verschuiving, zullen medewerkers weet te zoeken en terug te keren naar zijn plaats dus het is klaar voor de volgende shift. Het is de bedoeling abnormale omstandigheden zichtbaar te maken, zodat onmiddellijk actie kan worden ondernomen om de situatie te corrigeren. Abnormale omstandigheden leiden tot afval of inefficiëntie, zoals wanneer iemand de tijd om een ​​ontbrekende hulpmiddel vinden verspillen.

Seiso, uitgesproken als "Say-So," betekent "glans." Na het sorteren en het instellen van dingen in orde, doe een eerste grondige reiniging van elk werkgebied. Reiniging moet dan een dagelijkse bezigheid geworden. Altijd houden van het gebied rond een stuk van de apparatuur schoon zal maken het gemakkelijk om problemen, zoals olielekkage te herkennen. Het is ook belangrijk om vuil van de vloer te houden om obstakels die een soepele procesflow kunnen voorkomen of opleveren struikelgevaar te elimineren. Zelfs papier op de vloer kan problemen die leiden tot afval te vertegenwoordigen. Een afgedankte label op de vloer konden product ergens betekenen in de inrichting is niet correct geïdentificeerd.

Seiketsu, uitgesproken als "Say-Ket-Soo," betekent "standaardiseren." Nu alles is schoon en in orde, op zoek naar de beste praktijken op alle werkstations. Vast te stellen regels en normen in verband met wat er is gedaan in elk van de drie voorgaande stappen. Maak duidelijk wat de normen die moeten bij elk station worden geëvenaard door ze te definiëren in werkinstructies, het plaatsen van visuele hulpmiddelen of andere methoden die zinvol zijn voor de werknemers.

Shitsuke, uitgesproken als "Shi-Tsu-Kay," betekent "in stand te houden." Dit is de moeilijkste stap te bereiken. Om de cyclus van 5S in stand te houden moet het een gewoonte voor alle medewerkers om te zoeken naar dingen die niet op hun plaats te worden, overbodige items achtergelaten in elk werk gebied te bepalen en pick-up afval wanneer het wordt gespot. Er moet een voortdurende inspanning om afval te herkennen en actie te ondernemen om de stroom in en uit elk werkstation te verbeteren. Shitsuke vereist in het algemeen een verandering in de organisatiecultuur en zal altijd nodig management commitment.

Hints

Consistente en continue communicatie en opleiding en een beloningssysteem, zal helpen om 5S filosofieën rijden over een organisatie. Dagelijks of wekelijks audits uitgevoerd door elke werknemer op elk werkstation, gevolgd door af en toe een willekeurige controles door het management, kan helpen om 5S praktijken in gewoonten.

Veel organisaties hebben de neiging om te stoppen bij Stap 2. Zodra er een plaats voor alles en alles is op zijn plaats, kan de activiteit stagneren. Als dit gebeurt, zal nieuwe dingen beginnen op te stapelen, totdat er geen plaats meer voor alles en niets zal zijn in de plaats zal zijn.

Share This Post