Index / Tuin / Groen & Bumpy Fruit Tree Identification

Share This Post

Tuin

Groen & Bumpy Fruit Tree Identification

De makrut limoen (Citrus hystrix), ook bekend als de Thaise kalk of kaffir limoen, is een citrus boom produceert ongewoon fruit. Deze opmerkelijke limoenen zijn rond van vorm en bedekt met een groene, gerimpelde, hobbelige schil anders dan die van al

AdvertisementDe makrut limoen (Citrus hystrix), ook bekend als de Thaise kalk of kaffir limoen, is een citrus boom produceert ongewoon fruit. Deze opmerkelijke limoenen zijn rond van vorm en bedekt met een groene, gerimpelde, hobbelige schil anders dan die van alle andere citrusvruchten. Terwijl andere citrusvruchten worden gewaardeerd voor hun sappige vruchtvlees, zijn makrut limoenen geliefd om hun vreemde schillen, die op grote schaal worden toegepast in het zuidoosten van de Aziatische keuken. De vrucht zelf is al te zuur en bitter.

Beschrijving

De makrut kalk is een kleine boom, het bereiken van een volwassen hoogte van slechts 6-35 voeten. De Latijnse soortnaam "hystrix" betekent "egel", een verwijzing naar intens netelige aard van deze plant. De twiggy, netelige takken zijn donkergroen en leerachtig van structuur als ze jong zijn, donkerder tot bruin met een looptijd. De bladeren zijn diep gelobd in het centrum, waardoor ze de verschijning van twee reguliere limoenblaadjes bevestigd aan de uiteinden. Om deze reden wordt de makrut kalk afwisselend bekend als de dubbele blad kalk of de twee blad kalk. De bloemen zijn geurig, met 4-5 kleine witte bloemblaadjes getint met gele en paarse tinten. De bladeren, schors en fruit schillen zijn allemaal hoog in aromatische, vluchtige oliën, waardoor ze een frisse, kruidige geur afgeven wanneer ze worden geplet of gekneusd.

groeiomstandigheden

Inheems in Thailand, Indonesië, Laos, Sri Lanka en de Filipijnen, de makrut lindeboom gedijt in vochtige tropische of subtropische omstandigheden. In koudere klimaten kan worden gekweekt in grote, draagbare containers kunnen binnen gebracht worden in de winter. Frost kan dodelijk zijn voor deze boom te bewijzen. Licht, diep, goed gedraineerde grond heeft de voorkeur, net als volle zon. Makrut kalk een oppervlakte wortelende boom, en als zodanig heeft veel baat bij een dikke laag mulch aangebracht aan de basis van de stam. Dit houdt de gevoelige wortels tegen uitdroging en houdt bodemvocht zelfs. Bij droog weer, is een diepe, grondige drenken dagelijkse aanbevolen. Dood hout en bladeren kunnen weg worden gesnoeid als dat nodig is.

culinair Gebruik

Zowel de verse geraspte schil en de bladeren van de makrut kalk zijn essentieel voor de Thaise keuken. De bladeren worden gedroogd, maar zijn veel meer lekker als vers gebruikt. Deze bladeren voeg een frisse, citroenachtige smaak aan soepen, vis pasteitjes en curry gerechten. Ze worden vaak gebruikt in Tom Kha Kai of kokos soep, evenals Tom Yung goong of hete en zure soep. Makrut kalk bladeren worden vaak gebruikt in combinatie met citroengras, galagal, chili pepers, kokos en vissaus naar authentieke Thaise smaken te creëren.

Medicinale en andere toepassingen

De zure sap van de makrut kalk wordt gebruikt in Azië als bleekmiddel voor de was, een reinigende shampoo ingrediënt en een kamer luchtverfrisser.
Dit sap wordt ook uitwendig aangebracht op de huid te bestrijden eczeem. De purgative eigenschappen van de plant worden gebruikt in de traditionele zuidoostelijke Aziatische geneeskunde om de symptomen van hepatitis te behandelen. Op het eiland Reunion, is een afkooksel van makrut kalk wortels verzonnen voor het doel van het verlichten van buikpijn, koorts, verkoudheid en hypertensie.

Share This Post