Index / Onderwijs / Definitie van het bruto en fijne motoriek

Share This Post

Onderwijs

Definitie van het bruto en fijne motoriek

Motorische vaardigheden betrekking hebben op de functie van de spierbewegingen in het hele lichaam. Er zijn twee groepen van motorische vaardigheden. Grove motoriek directe prestaties van de grote spiergroepen, en fijne motoriek controle precisie van

AdvertisementMotorische vaardigheden betrekking hebben op de functie van de spierbewegingen in het hele lichaam. Er zijn twee groepen van motorische vaardigheden. Grove motoriek directe prestaties van de grote spiergroepen, en fijne motoriek controle precisie van de spierbewegingen in het lichaam.

Grove motoriek

Grove motoriek manoeuvreren grote spiergroepen coördinerende taken voor zitten, staan, lopen, rennen, het houden van evenwicht en veranderende posities, volgens Anna Maria Wilms Floet, MD, op eMedicine. Gooien van een bal, fietsen, sporten, tillen en rechtop zijn korte beschrijvingen van grote motorische bewegingen. Grove motoriek afhankelijk van de spierspanning, de samentrekking van de spieren en hun kracht voor het positioneren bewegingen.

Fijne motoriek

Fijne motoriek coördineren precieze, kleine bewegingen met de handen, polsen, voeten, tenen, lippen en tong. Kenmerken van fijne motoriek omvatten handschrift, tekening, grijpen objecten, snijden en besturen van een computermuis. Deskundigen het erover eens dat een van de belangrijkste fijne motoriek prestaties is het oppakken van een klein voorwerp met de wijsvinger en duim aangeduid als de pincher grip, die meestal optreedt tussen de 8 en 12 maanden oud.

Betekenis

Motorische controle vereist bewustzijn en planning voor de uitvoering van een taak van het centrale zenuwstelsel naar de spieren. Motorische vaardigheden vereisen spierkracht, coördinatie en de normale sensatie te beheren en synchroniseren bewegingen van het lichaam.

Share This Post