Index / Gezondheid / De verschillen tussen een piekstroommeter en een spirometer

Share This Post

Gezondheid

De verschillen tussen een piekstroommeter en een spirometer

Piekdebiet en spirometrie lijken vergelijkbare functies hebben. Terwijl ze zowel de hoeveelheid lucht die je longen kan dwingen uit te meten, wordt een piekstroommeter gebruikt om symptoombestrijding controleren thuis, terwijl spirometrie wordt gebru

AdvertisementPiekdebiet en spirometrie lijken vergelijkbare functies hebben. Terwijl ze zowel de hoeveelheid lucht die je longen kan dwingen uit te meten, wordt een piekstroommeter gebruikt om symptoombestrijding controleren thuis, terwijl spirometrie wordt gebruikt om de longfunctie te meten. Een instrument - de piekstroommeter - waarschuwt u wanneer uw symptomen gaat verergeren, terwijl een spirometer biedt uw arts met waardevolle informatie over uw longaandoening.

Functie van een piekstroommeter

Een piekstroommeter is een klein instrument dat het niveau van de lucht die uit de longen als je snel en krachtig te blazen in het mondstuk meet. Dit apparaat waarschuwt u voor de vernauwing van de luchtwegen voor een astma-aanval gebeurt. Bij dagelijks gebruik, kan de piekstroommeter u helpen om de effectiviteit van uw astma-management en behandelplan te meten, wanneer meer medicijnen toe te voegen of stoppen van een medicijn, wat leidt tot een aanval en wanneer tot spoedeisende medische zorg te krijgen.

Met behulp van een piekstroommeter

De piekstroommeter moet dagelijks worden gebruikt en wanneer je ervaart het ontstaan ​​van astma gerelateerde problemen. Het apparaat moet worden gebruikt alvorens een kortwerkende luchtwegverwijder of rescue medicatie. Om het apparaat correct te gebruiken, plaatst u de aanwijzer op nul, houd het bij het handvat, zorg ervoor dat uw mond leeg is en rechtop staan. Adem diep in, zet het apparaat in je mond en verzegelen uw tanden en lippen rond het mondstuk. Blaas zo snel en hard als je kunt - ". Fast blast" geven Let op waar de wijzer stopt en schrijf dit getal naar beneden. Resetten op nul en herhaal nog twee keer. Als u het apparaat correct hebt gebruikt, moeten alle drie van uw nummers vergelijkbaar zijn. Zonder gemiddelde van de cijfers, noteer dan de hoogste van de drie nummers op een grafiek. Dit is uw "peak flow" voor de dag.

Verschillende Peak Flow Zones

De verschillende peak flow zones zijn gebaseerd op de kleuren rood, geel en groen. Rood betekent dat je in de problemen medisch, geel betekent wees voorzichtig en te controleren uw conditie beter, terwijl groen betekent veilig. Iedere zone verschilt van patiënt tot patiënt astma. De rode zone betekent dat je jonger bent dan 60 procent van de hoeveelheid lucht die je longen moeten kunnen verdrijven. Geel betekent longen functioneren bij 60 tot 80 procent van de normale. De groene zone betekent longen functioneren tussen 80 tot 100 procent van de normale.

Wat is spirometrie?

Uw arts maakt gebruik van een spirometer om uw longfunctie te meten. Dit instrument meet hoe goed uw longen te nemen, vast te houden en te gebruiken door de lucht; controleert astma en andere longaandoeningen, de effectiviteit van de behandeling, de ernst van de longziekte en of de ziekte beperkende of obstructieve. Spirometrie maatregelen expiratoire vitale capaciteit of hoeveel lucht kan worden geblazen van de longen. Het meet ook inspiratoire vitale capaciteit of hoeveel lucht kan worden ingeademd in de longen.

Hoe worden Spirometrie Readings uitgelegd?

Uw arts gebruikt uw spirometrie resultaten om erachter te komen wat uw longfunctie is. Hij gebruikt de metingen uw longfunctie plaats in vier classificaties: normaal, obstructie, beperkende of gecombineerd. Astma, chronische bronchitis en chronische obstructieve longziekte vallen in de categorie obstructieve; littekens, fibrose, een fysieke misvorming, vorige gedeeltelijke verwijdering long- en pneumoconiose passen in de beperkende categorie. Een ziekte zoals cystische fibrose, past zowel de obstructieve en restrictieve categorieën.

Verschillen tussen Spirometrie en PiekStroom Readings

Spirometrie instrumenten worden gebruikt om de gehele geforceerde vitale capaciteit (FVC) van uw longen over een tijdspanne meten. Hierdoor kan de tijd en volume curve te evalueren. Piekstroom, waarbij de peak expiratory flow meet, vangt de grootste stroom dat 10 milliseconden vanaf de volledig opblazen van de longen kan worden gehandhaafd.

Share This Post