Index / Reizen / De geschiedenis van de Amazone-regenwoud

Share This Post

Reizen

De geschiedenis van de Amazone-regenwoud

Het Amazone regenwoud is ook bekend als het Amazonegebied of de Amazone jungle, die het grootste deel van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Het bos beslaat een totale oppervlakte van 1,4 miljard acres. Het bos neemt ruimte in negen landen: Brazilië,

Advertisement

Het Amazone regenwoud is ook bekend als het Amazonegebied of de Amazone jungle, die het grootste deel van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Het bos beslaat een totale oppervlakte van 1,4 miljard acres. Het bos neemt ruimte in negen landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana, met de meerderheid van de in Brazilië. Het regenwoud vormt meer dan de helft van de regenwouden van de wereld. Het vormt ook een uitstekend leefgebied voor vele soorten in de wereld en is de meest soortenrijke regenwoud ter wereld.

Ontdekking

De eerste Europeaan die het Amazone regenwoud doorkruisen was de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco de Orellana, die een deel van het leger van Francisco Pizzaro was. In december 1541, werd Orellana het schip gescheiden van de rest van de vloot tijdens een expeditie naar het binnenland van Zuid-Amerika. Er wordt aangenomen dat de Amazone zo werd genoemd vanwege aanvallen langs de rivier door een hevige vrouwelijke krijgers als de mythologische Amazones.

Vroege geschiedenis

De Amazon werd gevormd tijdens het Eoceen tijdperk na temperaturen rond de wereld als de Atlantische Oceaan was gedaald had verbreed, de weg vrijmaakt voor een warm en vochtig klimaat. Het Amazonewoud is ten minste 55 miljoen jaar oud. Na het uitsterven van de dinosauriërs, het klimaat kreeg zelfs natter en het regenwoud groeide zo ver naar het zuiden als het 45 graden breedtegraad. De laatste ijstijd (LGM) was een bedreiging voor de Amazone, maar het overleefde.

Aangezien de LGM

Tijdens de Mid-Eoceen tijdperk, het stroomgebied van de Amazone was verdeeld in twee delen door de Purus Boog; het water aan de oostkant afgevoerd naar de Atlantische Oceaan en de westkant in de Stille Oceaan. Echter, de Amazone vandaag weten we niet weglopen als dit. De Andes steeg, de vorming van een groot meer. Naarmate de tijd vorderde, kon het meer niet in het bezit van het water en het brak door de Purus Arch, afwateren in de Atlantische Oceaan.

Gevolgen van de LGM

Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht in het Amazone regenwoud tijdens de LGM, die duurde voor 21.000 jaar. De omvang van het regenwoud en de regenval beide drastisch verminderd. Sommigen beweren zelfs het regenwoud was een zeer kleine en geïsoleerde regio vochtige vegetatie gescheiden door graslanden. Vegetatie en dierlijk leven ging door een aantal ingrijpende veranderingen ook.

Nederzettingen

Er is bewijs van menselijke nederzetting in de Amazone voor een lange tijd. Zorgvuldige studie van dit bewijsmateriaal geeft ons aanwijzingen over wanneer het menselijk ras vestigden zich in de Amazone. Opgravingen in Caverna da Pedra Pintada te bewijzen dat de mens aangekomen in het Amazonegebied ten minste 11.200 jaar geleden. Nederzettingen in de periferie van het bos begon met ongeveer 1250 CE. De belangrijkste bron van het eten was door de jacht.

Share This Post