Index / Huisdieren / Abnormale Blood Work in Paarden

Share This Post

Huisdieren

Abnormale Blood Work in Paarden

Bloodwork wordt routinematig uitgevoerd op een paard, zowel voor diagnostische en preventieve redenen. Bloedonderzoek kan helpen beperken van de oorzaken van de symptomen, zoals vermoeidheid of rusteloosheid. Ze kunnen ook zorgen voor een vroegtijdig

AdvertisementBloodwork wordt routinematig uitgevoerd op een paard, zowel voor diagnostische en preventieve redenen. Bloedonderzoek kan helpen beperken van de oorzaken van de symptomen, zoals vermoeidheid of rusteloosheid. Ze kunnen ook zorgen voor een vroegtijdige waarschuwing van de problemen die nog niet in dagelijks gedrag van het paard getoond. Die problemen zijn onder meer lever of nierschade evenals algemene infecties. Een typische paarden bloed paneel kan een groot aantal van de resultaten te leveren, en hier zijn de meest voorkomende nummers.

Lever Functie: GGTP

Gamma glutamyltransferase is een enzym dat betrokken is bij de leverfunctie. Terwijl GGTP niveau kan stijgen om verschillende redenen een zeer nuttige maatstaf omdat het alleen circuits leverfunctie. Als de resultaten zijn hoger dan het normale bereik van 3-30 IU / liter tijdens of na een endurance rit, moet een reis naar de dierenarts onmiddellijk worden gepland.

Zuurstof Transport Systems

Een paard pO2, pCO2, SO2 en Hb niveaus meet de hoeveelheid zuurstof het bereiken van haar weefsel. Zuurstofopname kan worden vertraagd of geblokkeerd door een aantal infecties. De nummers kunnen ook worden beïnvloed door uitdroging of bloedarmoede. Normaal niveau kan variëren afhankelijk van de conditie van het paard en de hoeveelheid inspanning heeft ondergaan in de afgelopen week. In het algemeen, de normale range je zou verwachten te zien in een gezond paard zijn pO2 niveaus tussen 30-16 mmHg en pCO2 niveaus van 50-96 mmHg; een Hb-gehalte van 10-18 en een sO2 niveau van ongeveer 60.

Glucose

In tegenstelling tot de meeste andere dieren, diabetes bij paarden is zeldzaam. Dus abnormaal hoge insulinespiegels waarschijnlijk als gevolg van factoren zoals dieet manipulatie en / of een overmaat adreneline, die plaatsvindt na een lange training. Lage glucosespiegels zijn meer van een probleem, en kan het gevolg zijn van glycogeen uitputting zijn. De gemiddelde bereik voor insuline paarden ligt tussen de 69 en 122 mg / dl.

Muscle Enzymen

CPK, LDH, SGOT / AST zijn enzymen die helpen bij het vaststellen van de aanwezigheid van de spier letsel of ziekte, de ernst en progressie. Er is geen algemeen "gezonde" bereik voor deze enzymen. In plaats daarvan, is het noodzakelijk om de resultaten van verschillende rondes van testen volgen en veranderingen met andere factoren zoals vermoeidheid, spierpijn of andere zichtbare lichamelijk letsel combineren.

Hemoglobine

Deze test meet de hoeveelheid zuurstof die in rode bloedcellen kan worden uitgevoerd. Te weinig zuurstof en zal het paard de zuurstof de spieren moeten werken aan topprestaties niet krijgen. Te veel zuurstof en het bloed begint te verdikken en de bloedstroom wordt beperkt. Een normale bereik zou zijn 14,5-15,5 g / 100 ml bloed. Niveaus onder 12.5 en hoger 16,0 zal invloed hebben op de prestaties.

Share This Post